Wyposażamy Sklepy
Wyposażamy sklepy
Wyposażamy Biura
Wyposażamy biura
Wyposażane sklepy przez ABM
Realizacje

Nr 13-14/2009 * Stoiska Specjalistyczne w Placówkach Handowych


STOISKA SPECJALISTYCZNE Stoiska w placówkach handlowych oferujące wędliny i mięso, owoce i warzywa, chleb i bułki do prawidłowego funkcjonowania i skutecznej obsługi klienta wymagają nie tylko specjalistycznego wyposażenia, ale i odpowiedniej oprawy, którą mogą zapewnić jedynie przeznaczone dla poszczególnych kategorii meble. 

                      Oprócz odpowiednio dobranego asortymentu i profesjonalnej obsługi, bardzo ważnym elementem przyciągającym klientów do ponownego odwiedzenia sklepu są specjalistyczne stoiska mięsno-wędliniarskie, owocowo-warzywne i piekarnicze. To one często stanowią najważniejszą wizytówkę sklepu i odpowiadają za pozytywny bądź negatywny wizerunek placówki handlowej. Ich popularność wśród klientów przede wszystkim zależy od oferty świeżych i dobrej jakości produktów, ale znaczenie mają też dodatkowe usługi świadczone przez obsługę stoisk, takie jak np. mielenie mięsa, próżniowe pakowanie, rozbijanie kotletów oraz sposób ich eksponowania.

Dla stoisk owocowo-warzywnych i piekarniczych producenci mebli sklepowych polecają specjalistyczne regały przeznaczone dla poszczególnych asortymentów, które nie tylko ułatwiają ich wyłożenie na półkach, ale sprawiają, że towary wyglądają atrakcyjnie. I tak np. firma ABM dla stoisk specjalistycznych proponuje meble z płyty, drewna lub na bazie regału metalowego z dodatkami z płyty lub drewna. - Na przykład regały piekarnicze wykonane są z drewna klejonego. Natomiast dla warzyw i owoców proponujemy regały wykonane na bazie regału metalowego lub z drewna klejonego, lakierowane na zielono lub w kolorze naturalnego drewna. Do wykończenia powierzchni stosujemy lakierobejcę na bazie wody w przypadku regałów lakierowanych lub powierzchnię poddajemy olejowaniu. Wtedy zachowuje kolor naturalnego drewna - wygląda szlachetnie i bardzo naturalnie. W regałach montujemy też lustra, które dają wrażenie, że towaru jest więcej niż w rzeczywistości oraz oświetlenie - mówi Ryszard Rudnik, dyrektor ds. zaopatrzenia i logistyki ABM.

                      Ciekawym przykładem regału przeznaczonego na stoiska owocowo-warzywne jest oferowana przez firmę Wanzl wyspa owocowo-warzywna w systemie Wire Tech. Jest wykonana z higienicznej stali nierdzewnej, ma formę zaokrągloną dla łatwego czyszczenia. Brzegi wyposażone są w zintegrowane z całością listwy cenowe oraz profile chroniące regał przed uderzeniami wózków sklepowych. Dolne ściany regału zostały pochylone tak, aby zapewnić wygodne miejsce dla stóp klientów sięgających po produkty. Wyspa wyposażona jest w różnorodne dodatkowe półeczki wspomagające ekspozycję towaru, uchwyt na torebki, miejsce na wagę sklepową, zaś we wnętrzu wyspy ukryte zostały szuflady na dodatkowy towar, umożliwiające sprawne wykładanie produktów szybko rotujących, jak również pojemnik na odpadki.

                      Bardziej wymagającym asortymentem są natomiast wędliny i mięso, które należy przechowywać w odpowiednich temperaturach. Dla stoisk mięsno-wędliniarskich proponowane są przede wszystkim lady i regały chłodnicze na mięso i wędliny paczkowane oraz tzw. „retrobanki” do ekspozycji wędlin luksusowych, np. szynek parmeńskich, salami. Wyposażenie mogą również uzupełniać bonety mroźnicze lub wyłożone lodem stoły chłodnicze. Istnieją dwie podstawowe grupy tego typu urządzeń: z agregatem chłodniczym umieszczonym wewnątrz urządzenia oraz z agregatem zewnętrznym, montowanym poza halą sprzedaży. - Sugerujemy klientom zainwestowanie w agregaty zewnętrzne - wprawdzie cena zakupu takiego urządzenia jest wyższa niż w przypadku urządzeń z agregatem wewnętrznym, ale zwiększa się komfort dla pracowników i klientów takiego sklepu ze względu na brak hałasu wewnątrz oraz wyeliminowanie efektu „grzania” urządzeń - radzi Ryszard Rudnik.

                      Wśród proponowanych dla stoisk mięsno-wędliniarskich urządzeń chłodniczych warto m.in. zwrócić uwagę na lady chłodnicze z „wymuszonym” przez wentylatory przepływem powietrza chłodzącego, które mają wypływ powietrza chłodzącego z całej powierzchni chłodzonej, czyli z tyłu i dołu. - To rozwiązanie zapewnia wolniejszy przepływ powietrza, wyższą temperaturę chłodzenia, co w ostateczności powoduje mniejszą „osuszkę” sprzedawanych produktów. W efekcie końcowym wędliny nie są matowe i nie tracą wagi – opisuje zalety tego rozwiązania Witold Gulcz, Country Manager ISA Tasselli. Ciekawą propozycją są też lady grawitacyjne z dwoma chłodnicami. - Dzięki chłodnicy na górze lady schłodzone powietrze opada na produkty, natomiast druga chłodnica pod płaszczyzną ekspozycyjną powoduje wyrównanie efektu chłodzenia. Taka lada jest jak dotąd najdoskonalszym urządzeniem do sprzedawania i prezentacji schłodzonych mięs i wędlin, ale - niestety - jest bardzo droga – tłumaczy Witold Gulcz.

                      Dobrze wyposażone stoiska to również specjalistyczne urządzenia, pozwalające zaspokoić coraz większe oczekiwania klientów, dotyczące m.in. zmielenia mięsa czy zakupu świeżo wypieczonych, jeszcze ciepłych bułek i chleba. W ofercie wyposażenia stoisk mięsno-wędliniarskich można znaleźć m.in. ręczne i automatyczne krajalnice do wędlin i mięsa, urządzenia do mielenia, piły do mięsa i kości, „kotleciarki” służące do przygotowania kotletów, steków i mięsa na grilla. - W segmencie urządzeń do krojenia mięsa i wędlin dominuje tradycyjny podział na urządzenia ręczne i automatyczne, choć powoli zaznacza się coraz większa – jeśli idzie o krajalnice – specjalizacja tych urządzeń, na przykład krajalnice z nożem do wędlin i sera czy ręczne lub automatyczne krajalnice do grubych rolad mięsa bądź różnych gatunków wędlin, na przykład gatunków szynki o dużych przekrojach – mówi Robert Martyna z Bizerba Polska. Bardziej zaawansowane krajalnice są dodatkowo wyposażane w programy układania plastrów w słupki, rozety oraz wachlarze. Pokrojone plastry są odkładane automatycznie, bez dotykania rękami i natychmiast gotowe do podania. Na rynku są też dostępne automatyczne krajalnice z wbudowaną wagą kontrolną, pozwalające na jednoczesne krojenie i ważenie na tym samym urządzeniu. Taką wagę można niezależnie od krajalnicy włączyć lub wyłączyć. Wśród pozostałych urządzeń, które podnoszą standard obsługi, a przez to oferują klientowi maksimum wygody i zadowolenia z dokonanych zakupów można wymienić np. urządzenia do rozbijania mięsa na kotlety, potocznie zwane kotleciarkami, urządzenia do mielenia mięsa albo takie, które pozwolą klientowi zachować na dłużej świeżość zakupionego asortymentu, jak np. pakowarki próżniowe. - Urządzenia do mielenia mięsa na żądanie klienta występują także w wersjach z systemem chłodzenia, który eliminuje zagrożenia wynikające ze zmiany temperatury mięsa podczas procesu mielenia oraz zalegania resztek surowca w urządzeniu – opisuje rynkową ofertę Przemysław Szymankiewicz, kierownik ds. dystrybucji Uniscale. Natomiast wśród specjalistycznego wyposażenia stanowisk piekarniczych warto wspomnieć o piecach pozwalających na wypiek pieczywa na miejscu. Zapach świeżych bułek i chleba działa jak magnes i przyciąga klientów do sklepu.

                      Oprócz specjalistycznych urządzeń, na stoiskach mięsno-wędliniarskich i owocowo-warzywnych nie może zabraknąć wag. Na stoiska mięsno-wędliniarskie zwykle dedykowane są wagi etykietujące przeznaczone do szybkiej obsługi z rozbudowaną ilością danych PLU, hermetyczną klawiaturą oraz szalką ze stali nierdzewnej. - Polecanym rozwiązaniem konstrukcyjnym w przypadku wag etykietujących jest taki model wagi, w której drukarka, klawiatura i wyświetlacz wyniesione są ponad szalkę, a więc strefę potencjalnych zanieczyszczeń i przypadkowych ingerencji. Dobrze, gdy korpus wagi zbudowany jest z trwałych materiałów, zabezpieczających przed uszkodzeniami mechanicznymi oraz gładkich powierzchni, ułatwiających czyszczenie i chronionej, szczelnej klawiatury – mówi Robert Martyna. Natomiast w przypadku stoisk owocowo-warzywnych stosuje się wagi etykietujące lub - jeżeli sklep zamontował urządzenia ważące w boksach kasowych - jedynie wagi kontrolne.

   

 

 
« Powrót