Urządzenia chłodnicze - dobór wyposażenia w zależności od asortymentu


urzadzenia_chlodnicze_dobor_wyposazenia_w_zal_od_asortymentu_775 

Przy planowaniu wyposażenia sklepu spożywczego należy uwzględnić rodzaj asortymentu i dobrać odpowiednie urządzenia chłodnicze. Wyposażenie sklepu powinno umożliwić klientowi wygodne zakupy, a przepisy sanitarne jasno określają, że „środki spożywcze łatwo psujące się oraz te, dla których producent określił temperaturę przechowywania niższą niż temperatura otoczenia, powinny być przechowywane w urządzeniach chłodniczych, a mrożonki - w zamrażarkach". 

W praktyce sery i wędliny mogą być przechowywane obok siebie z przegrodą, ale już mięso i ryby wymagają odrębnych urządzeń. Wiedzą o tym wszyscy sprzedający świeże produkty, dlatego starają się wyróżnić je ciekawymi meblami, które kształtem i kolorem podkreślą świeżość produktów.

- Najbardziej popularne wśród naszych klientów są lady i regały chłodnicze - mówi Ryszard Rudnik, dyrektor ds. zaopatrzenia i logistyki ABM. To urządzenia niezbędne do funkcjonowania sklepu spożywczego. O zakupie decyduje przede wszystkim przeznaczenie i wymiary urządzenia oraz cena. Warto zainwestować w dobry sprzęt wyposażony w agregaty zewnętrzne. Wprawdzie cena zakupu takiego urządzenia jest nieco wyższa, niż w przypadku urządzeń z agregatem wewnętrznym, ale eksploatacja jest znacznie tańsza, ponadto zwiększa się komfort dla pracowników i klientów takiego sklepu ze względu na brak hałasu wewnątrz oraz wyeliminowanie efektu „grzania" urządzeń.

W większych sklepach coraz częściej wydziela się pomieszczenia chłodnicze, wyposażone w zwykłe regały oraz zewnętrzne agregaty, do jednoczesnego eksponowania i przechowywania warzyw i owoców. - Doradzając klientowi wyposażenie sklepu oferujemy najbardziej odpowiednie urządzenia w rozsądnej cenie. Nie polecam natomiast kupowania urządzeń używanych, ponieważ narazimy się w ten sposób na kosztowny serwis w razie uszkodzenia oraz trudności w zdobyciu części zamiennych - mówi Ryszard Rudnik.

 

« Powrót