Właściciele sklepów mogą liczyć na więcej


  wlasciciele_sklepow_moga_liczyc_na_wiecej_print_750

W ciągu ostatnich miesięcy właściciele sklepów spożywczych dość niechętnie inwestowali w systemy regałów. Tymczasem dostawcy, reagując na rynkowe realia, proponują atrakcyjne rabaty i zapewniają wsparcie w zakresie aranżacji sali sprzedaży.


- Spowolnienie gospodarcze odczuwalnie wpłynęło na zachowania i decyzje właścicieli placówek handlowych. Wiele osób zarządzających sklepami wstrzymało zakupy, nie ryzykując utraty płynności finansowej, a ci, którzy kontynuowali inwestycje, wydawali pieniądze z rozwagą - zauważa Magdalena Kwietniewska z firmy Wanzl. Podkreśla, że detaliści decydowali się przede wszystkim na rozwiązania oferowane seryjnie - dużo tańsze niż meble na zamówienie. Fachowcy z Wanzla, projektując z klientem nowe powierzchnie, duży nacisk kładli na optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni, m.in. poprzez dobór odpowiednich modułów, wysokości, szerokości i zakończenia regałów oraz odległości między półkami.
Właściciele sklepów powinni pamiętać, że zakup mebli to inwestycja długoterminowa. Ma się ona przełożyć na większe korzyści dla klientów, zwiększyć ich poczucie komfortu, a w konsekwencji nakłonić do częstszych i dłuższych wizyt w sklepie. - Przestrzegam przed prostym porównywaniem cen mebli, bowiem kupując najtaniej, najczęściej kupujemy dwa razy - mówi Magdalena Kwietniewska. Jej zdaniem, warto więc przed podjęciem ostatecznej dycyzji zastanowić się, czy nabywany sprzęt ma możliwość swobodnej rozbudowy lub modyfikacji ustawienia mebli, co może być konieczne przy zmianie aranżacji sklepu. Należy również zwrócić uwagę na to, jakie są dopuszczalne nośności półek, czy regał jest bezpieczny dla klientów oraz gwarantuje odpowiednią ekspozycję produktów. Dobrym wyjściem jest inwestycja w regały systemowe, z których, jak z klocków, budowane jest wnętrze sklepów. Mają one możliwość swobodnej rozbudowy lub zmiany ustawienia mebli, przystosowane są do ekspozycji wszystkich rodzajów produktów - od drobnego asortymentu na zawieszkach, po ciężkie butelki z napojami.
Z kolei Ryszard Rudnik z ABM podkreśla, że dobra jakość regałów już dziś nie wystarcza. Nabywca wymaga od producenta również wskazówek, jak urządzić sklep i właśnie tego rodzaju dodatkowa usługa jest coraz częściej dostępna na rynku. Nasz rozmówca wskazuje, że projektując sklep bierze się pod uwagę jednocześnie oczekiwania właściciela, zasady merchandisingu i rodzaje eksponowanych towarów oraz obowiązujące przepisy - lokalne prawo budowlane, przepisy dotyczące obiektów przemysłowych i handlowych, przepisy przeciwpożarowe, wytyczne dotyczące organizacji miejsc pracy, a nawet uwagi zakładów ubezpieczeniowych.
Kalkulując cenę mebli dla sklepu spożywczego, należy wziąć pod uwagę wszystkie elementy, które się na nią składają. - Zawsze ostrzegam przed tzw. „pozorną taniością" i radzę, żeby nie oszczędzać przynajmniej na kluczowych elementach nośnych, które muszą gwarantować pełne bezpieczeństwo konsumentom i obsłudze - mówi przedstawicielka Wanzla. Poza tym, tańsze systemy, z uwagi na niewielką liczbę akcesoriów, nie zapewniają optymalnej prezentacji sprzedawanych produktów albo zmuszają kupującego do łączenia modułów z różnych systemów. Wiadomo, że innych elementów wymaga prezentacja kosmetyków, innych pieczywa, a jeszcze innych słodyczy.

« Powrót